pondelok 26. mája 2014

Eurovoľby nedopadli dobre

Ako dopadli voľby do Európskeho parlamentu? Napriek veľkému prepadu vyhrali ľudovci z EPP, t.j. kresťanskodemokratická pravica. Svoje víťazstvo však opierajú o kontraverzného maďarského premiéra V. Orbána či odsúdeného talianskeho politika S. Berlusconiho, čo ju bude strápňovať a prenasledovať celých päť rokov. Šéfom Európskej komisie sa tak môže stať kandidát EPP J.-C. Juncker. Vzhľadom na niektoré členské štáty EÚ, ktoré to môžu zablokovať, je to síce dosť nepravdepodobné, ale ak by to tak bolo, v Európe sa bude aj naďalej škrtať, EÚ bude najmä o biznise a navyše, Juncker je ešte nudnejší typ politika než súčasný predseda Európskej rady H. Van Rompuy, takže EÚ bude pre väčšinu populácie naďalej symbolom technokratickej odtrhnutosti od reálneho života. Nepekné vyhliadky.

piatok 23. mája 2014

Nehádžme všetkých do veľkého vreca fašizmu

V poslednom čase som sa dozvedel niekoľko zaujímavých vecí o fašizme. Po prvé, ak dnes niekto nenadáva na Rusko, tak vlastne podporuje Putina, a keďže toho podporujú aj neofašistické strany v Európe, tak vlastne každý, kto nie je rusofób, musí byť fašista. Železná logika nepustí. Kto nechce vojnu, je fašista, vybavené. 

streda 7. mája 2014

Príbeh z parížskej kaviarne: Okupuj 1973!

V rokoch 2008 a 2009, keď som písal posledné kapitoly knihy Späť k Marxovi? a hľadal som historické skúsenosti s projektom ekonomickej demokracie (výrobnej samosprávy), dočítal som sa aj o slávnej francúzskej spoločnosti, ktorá vyrába hodinky LIP a pred 40 rokmi ju dva roky okupovali robotníci, jej vlastní zamestnanci. Ako som písal v knihe: „S ekonomickou demokraciou získali skúsenosti aj vo Francúzsku, v známej spoločnosti na výrobu hodiniek LIP, sídliacej v Besancone, v ktorej bola v 70. rokoch, po tom, čo sa manažment rozhodol továreň zlikvidovať, zavedená výrobná samospráva. Hnutie za výrobnú samosprávu bolo v Besancone vedené odborovým predákom Charlesom Piagetom. V tomto kontexte stojí za zmienku, že kooperatívy zväčša vznikajú vtedy, keď už súkromný vlastník plánuje svoj podnik zlikvidovať, a preto sa väčšinou od počiatku potýkajú s vážnymi ekonomickými problémami. Napriek tomu sú často úspešnejšie než súkromné podniky.“