piatok 8. marca 2013

Chávez na rozdiel od SME nepohŕdal ľuďmi

Hugo Chávez bol demokraticky zvoleným prezidentom Venezuely. Väčšina občanov tejto krajiny mu viackrát po sebe vyjadrila svoju podporu. Dôvodom boli jeho sociálne programy (misie) či podpora družstiev. Dôvodom bolo prerozdeľovanie národného bohatstva krajiny (ropy) všetkým Venzuelčanom, najmä chudobným, bohatstvo, ktoré si predtým privlastňovala len hŕstka akcionárov nadnárodných koncernov. Chávez kládol dôraz na vzdelanie a zdravotnú starostlivosť. Peter Morvay, komentátor denníka SME, si myslí, že takáto ľavica nemá byť: nemá myslieť na chudobných, nemá hľadať alternatívy neoliberalizmu, nemá podporovať vzdelanie a zdravie pre všetkých. Obávam sa, že Morvay sa mýli. Venujem sa ľavicovej teórii dlhé roky a môžem komentátorovi denníka SME odporučiť jediné: nech sa radšej vyjadruje k pravici, ktorej ako pravičiar očividne rozumie lepšie. 

Morvay vykresľuje Cháveza ako odporcu demokracie. Boli to však naopak jeho politickí protivníci, venezuelská pravica, ktorá sa snažila získať moc v štáte vojenským pučom proti nemu. Na rozdiel od nich Chávez bojoval o moc demokraticky, t.j. voľbami a referendami. Jimmy Carter, bývalý americký prezident, ktorý bol pri venezuelských voľbách pozorovateľ, ich označil za absolútne legitímne, čiže neobstoja ani obvinenia z manipulácie volieb. Morvay si určite spomenie aj na to, že jedno Chávezovo referendum skončilo preňho neúspešne, no on to rešpektoval. Správa sa takto nepriateľ demokracie? Nie. Nepriatelia demokracie pohŕdajú ľuďmi, tak ako pán Morvay, ktorí okydáva Slovákov či Venezuelčanov za ich politické preferencie. Morvay by sa mal veľa učiť o demokracii, pokojne aj od Cháveza. 

Ak chce niekto hodnotiť ľavičiarstvo Cháveza, nech si porovná mieru chudoby vo Venezuele pred a po jeho nástupe k moci. Nech si porovná mieru nerovnosti pred a po jeho nástupe. Nech si porovná dostupnosť zdravotnej starostlivosti či prístup chudobných ľudí  ku vzdelaniu. Toto sú kritéria, ktoré ľavicu prioritne zaujímajú: sociálne práva. Pravdaže, ľavica je vo svojej podstate demokratická, dokonca radikálne demokratická. V tom sa Morvay nemýli. Ale mal by sa zamyslieť nad tým, kto v Latinskej Amerike podporoval vojenské junty? Kto odstraňoval demokraticky zvolených prezidentov? Kto sa kamarátil s fašistickými diktátormi či financoval eskadry smrti? Nie, nebol to Chávez. Nebol to on, kto nechal povraždiť 3000 ľudí v roku 1989, ktorí v Caracase protestovali proti neoliberálnym reformám. Boli to jeho pravicoví predchodcovia, kto masakroval chudobných ľudí. Podľa Morvayových kritérií zaiste demokrati.... 

Chávez mal svoje chyby. Jeho režim si netreba glorifikovať. Ale jeho sociálne reformy či podpora ekonomickej demokracie boli pre ľavicu v celom svete inšpiráciou. A nádejou, že neoliberalizmus tu nebude večne. Nebude... 

Článok je reakciou na komentár Petra Morvaya (denník SME) "Blaha sa našťastie v Chávezovi mýli": http://komentare.sme.sk/c/6725980/blaha-sa-nastastie-v-chavezovi-myli.html 


7 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Morvay je pripad sam o sebe. Odbornik na vsetko - vsade bol, vsetko videl, vsetko vie. Kto aspon trochu pozna jeho "vytrusy", vie, o com hovorim. Agenda korporatneho dennika SME je taktiez jasna a lahko citatelna. Rovnako aj to, za koho kope. Hadam nikto necaka, ze sa korporatne SME niekedy postavi proti korporatnemu ... fasizmu :)

    Pokial ide o Chaveza, SME (Krcmarik aspol.) zamerne zamlciavaju rychlo overitelne fakty a cisla, pretoze sa im nehodia (miera chudoby, nezamestnanost, gramotnost atd), ani nespomenu, v akom stave krajinu prevzal, a ktora cast politickeho spektra bola za hospodarsky upadok zodpovedna. Krcmarik az 10x spomenul, ze bol socialista, ale ani raz, ze bol krestan, napriklad.

    Dennik SME nielen ze zosmiesnuje a demonizuje Chaveza este aj po smrti, ale jeho smrt vyuzil aj na utok na Vas, len preto, ze ste si dovolil verejne kondolovat Venezuele, co mimochodom urobil napriklad aj Pan Ki-Mun, armensky prezident, azerbajdzansky prezident, australska vlada, spanielska vlada, kanadsky premier a X dalsich politikov a krajin. Nebudem ich vsetky menovat, zoznam reakcii je Wikipedii.

    Poviem to inak - SME (Morvay, Galis) teraz vyuzili smrt cloveka, nech uz bol akykolvek, proti cloveku, ktory iba vyjadril sustrast, co je jeden zo zakladnych prejavov ludskej empatie a slusnosti.

    Pan Blaha, nenechajte sa SMEtiarmi odradit. Robia len to, za co su plateni. A plateni velmi dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nuž, človek, ktorý má titul pred i za menom a mal dosť chochmesu dostať sa do parlamentu, by, odhliadnuc od jeho politických názorov, mohol aspoň skontrolovať po sebe text a opraviť gramatické chyby

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nechcem sa vyjadrovať k Morvayovmu komentáru, je to agenda denníka SME, ktorý „má pravdu”. Chávezov problém nebol v tom, že bol ľavičiar a realizoval sociálne programy, ale v tom, že otvorene podporoval napr. iránsky režim, ktorý nemá s ľavicou nič spoločné, skôr má črty pravicovej diktatúry (aj keď tam takéto uplatňovanie európskych kategórii celkom neplatí). A to už nehovorím o Severnej Kórei, to je už na úrovni nejakého Žirinovského vizionárstva o spojenectve Iránu, Severnej Kórey a Ruska. Nie je dobré, keď sa ľavica v mene boja proti neoliberálnemu kapitalizmu spája s hocikým (aj u nás máme skúsenosti spolupráce Smeru so SNS v prvej Ficovej vláde, hoci tam ani nešlo o nejakú obhajobu ľavicových hodnôt, ale čisto len o mocenský kalkul). Takéto účelové politicko-mocenské spojenectvá ľavicu len diskreditujú a v konečnom efekte to pôsobí, že rovnako ako pravica len obhajuje záujmy nadnárodných korporácií a finančných oligarchov, nie občanov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Južnej Amerike sú ešte další úctihodní prezidenti: http://zaujimavosti.net/pikosky-zaujimavosti/uruguajsky-prezident-jose-mujica/

    http://denikreferendum.cz/clanek/10048-bolivie-prizna-prirode-stejna-prava-jako-maji-lide

    OdpovedaťOdstrániť
  7. How I Got My Ex Husband Back...........

    I am Shannon by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my husband after three(3) years of marriage just because another woman had a spell on him and he left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address Makospelltemple@yahoo.com , have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a woman had a spell on my husband and he told me that he will help me and after 2 days that i will have my husband back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my husband. Thanks for Dr.Mako. His email: Makospelltemple@yahoo.com OR. his phone number: +2348108737816.

    OdpovedaťOdstrániť