pondelok 18. marca 2013

Deti kvetov a deti hamburgerov

V marci 1968 došlo k masakre obyvateľov vietnamskej dediny My Lai, ktorú má na svedomí americká armáda. Zomreli stovky nevinných ľudí. Dedina bola vyhladená. Tohto roku si pripomíname okrúhle 45. výročie tejto strašnej tragédie. O udalostiach z My Lai sa svet dozvedel až v roku 1969, no vojna vo Vietname už v roku 1968 vyvolala na západe vlnu odporu a bola rozbuškou pre študentské revolučné hnutie. Ešte vo februári 1968 stihla americká armáda zrovnať so zemou mestečko Ben-Tre. Pri tejto udalosti sa vyjadril jeden z vysokých predstaviteľov U.S. Army nasledovne: "Jediný spôsob, ako zachrániť Ben-Tre, je zničiť ho." Tisíce ľudí uhoreli po bombových a napalmových náletoch, medzi nimi ženy a deti.

Stratégiu USA približuje známy ľavicový novinár Tariq Ali v knižke "1968: Marching in the Streets" takto: jediný spôsob, ako zabrániť ďalším rekrutom do vietnamskej armády je pozabíjať vietnamské deti... Vietnamská vojna bola tragédiou neuveriteľných rozmerov. Ktovie, ako by na takéto masakry reagovali mladí ľudia, študenti a idealisti v dnešných časoch. 

Vo februári 1968 západným Berlínom pochodovalo 20 tisíc ľudí na čele s Rudim Dutschkem a kričali Ho-Ho-Ho-Či-Min. Dnes by asi poniektorí útlocitní intelektuáli písali salónne traktáty o tom, že Ho-Či-Min nie je podľa západných štandardov najsamlepší demokrat. V máji 1968 vytiahli do parížskych ulíc francúzski študenti na čele s Danielom Cohn-Benditom. Dnešní "revolucionári" by si na protest radšej objednali kávu a pohŕdali by všetkými, čo nebojujú výlučne slovom, pardon, nie akýmkoľvek, ale korektným slovom. Deti kvetov vo Washingtone pochodovali s transparentmi "Make Love Not War", dnešné deti hamburgerov by sa zmohli na facebookový status a túžobne by očakávali aspoň 12 „páči sa“, čím by sa ich revolučné nasadenie dočista vyčerpalo... 

Stačilo 45 rokov a všetci sme stihli tak "skorektnieť", že by sme si možno tragédie vo Vietname ani nevšimli. „Jastraby“ musia byt z dnešnej mládeže nadšení. Namiesto toho, aby mladí v uliciach pochodovali za spravodlivejší svet, pochodujú po obchodných centrách a pojedajú hamburgery. Je mi z tejto prázdnej doby akosi smutno.

1 komentár:

  1. How I Got My Ex Husband Back...........

    I am Shannon by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my husband after three(3) years of marriage just because another woman had a spell on him and he left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address Makospelltemple@yahoo.com , have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a woman had a spell on my husband and he told me that he will help me and after 2 days that i will have my husband back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my husband. Thanks for Dr.Mako. His email: Makospelltemple@yahoo.com OR. his phone number: +2348108737816.

    OdpovedaťOdstrániť