pondelok 25. novembra 2013

Kotlebizácia je väčšia hrozba ako Kotleba

Pred dvoma týždňami som navštívil pamätník židovských obetí nacizmu v Berlíne a keď som tam čítal vystavené listy nevinných ľudí, ktorí prišli o svoje rodiny, deti a napokon aj o svoje vlastné životy v koncentračných táboroch, bol som z toho úplne rozcítený a chcelo sa mi kričať od ľútosti a hnevu... V sobotu týmto obetiam mnohí Banskobystričania napľuli do tvárí. Zvolili pravicového extrémistu na post župana a to je škandál. Kotleba je rýdze zlo a na poste župana bude tou najväčšou hanbou Slovenska.

Všetci sme zodpovední

Je mi jedno, že sa teraz budú voliči Kotlebu zbavovať viny, že nie sú nacisti. Je mi jedno, že teraz budú zrazu všetci, čo doteraz spali a nepočul som od nich nič o boji proti pravicovému extrémizmu, odrazu najväčšími odborníkmi a generálmi. Je mi úplne jedno, či za to jedni budú hádzať vinu na SDKÚ a iní zasa na Smer. Na tom predsa vôbec nezáleží: prehrali sme všetci a všetci sme zodpovední. Pripomínam si neuveriteľné cifry zavraždených obetí nacizmu, ktoré som videl na stenách múzea v Berlíne a nechcem uveriť, že sme zasa tam, kde sme boli... Hnedá škvrna sa v Európe objavila na ďalšom mieste, tentoraz v mojej vlasti. Hanbím sa. Strašne sa hanbím. A zasa sa mi chce kričať od ľútosti a hnevu...

Ale nedá sa nič robiť, pravicový extrémista Kotleba je župan BBSK. Je to hrozná hanba, ale treba sa pozerať dopredu. Čo bude ďalej? Viacerí hovoria, že nič, pretože aj keby Kotleba chcel, nič nezmôže. Reálne právomoci na realizáciu svojich nenávistných fašistických sloganov nemá a ja dúfam, že od prvého dňa bude tento agresívny extrémista pod drobnohľadom štátu, polície aj občianskej spoločnosti. Najprv sklame protestných voličov, potom svojich neonacistických ultras a nakoniec všetkých ostatných. Dúfajme, že svojou neúspešnou misiou na niekoľko ďalších rokov politicky pochová neonacizmus na Slovensku. To je optimistický scenár. 

Pozor na pragmatický rasizmus!

Je tu však jedno veľké „ale“: viac než Kotlebu sa teraz desím plazivej "kotlebizácie", ktorá už začala dávnejšie a teraz získa nový a riadne silný impulz. Štandardné strany, resp. latentní rasisti v ich radoch, sa budú pretekať s prichádzaním represívnych nápadov na riešenie "rómskeho problému" s kúzelným odôvodnením, že chcú zobrať Kotlebovi tromfy z rúk. V mene boja proti Kotlebovi sa bude nenápadne prehlbovať celospoločenský rasizmus a šikanovanie Rómov (a ktovie, koho ešte?) odrazu získa pragmatické posvätenie od štandardných politických strán. 

Bojím sa toho, že keď sa ako antifašisti ozveme, aby sme chránili tých najslabších, ešte nám budú títo „pragmatici“ nadávať, že či chceme, aby Kotlebovi rástla podpora. Obávam sa tejto "kotlebizácie" pomaly viac ako samého Kotlebu. To najhoršie, čo sa môže stať, je to, aby Kotleba takto nepriamo začal udávať tón, akým sa bude viesť hodnotový diskurz na Slovensku a aby vyklonil našu beztak xenofóbnu, homofóbnu a patriarchálnu spoločnosť do ešte konzervatívnejších a nenávistnejších extrémov.

Jedna vec je rozumieť, iná vec je obhajovať

Už dnes sa objavuje veľa názorov, ktoré sa na môj vkus až príliš snažia "porozumieť" fašistom, resp. kotlebovcom. Z rôznych strán počúvam latentnú obhajobu neonacistov, ľudákov, rasistov a iných agresívnych a netolerantných skupín. Ale pozor: jedna vec je chápať, iná vec je obhajovať. Rozumiem tomu, že nárast fašizmu má sociálno-ekonomické príčiny a štrukturálne je za ním frustrácia ľudí zo zúfalej sociálnej situácie, nerovnosti, zbedačenia a nezamestnanosti, napokon, napísal som o tom niekoľko článkov a vedeckých štúdií. To ale nič nemení na tom, že ľudí, ktorí si zvolili rasizmus, nech sú ich dôvody akékoľvek, nebudem nikdy obhajovať ani ľutovať. S rasistami jednoducho nemám o čom. 

Keď sa pozriete na hociktorého masového vraha, ktorý spáchal strašné zločiny, môžete donekonečna poukazovať na to, že mal ťažké detstvo, týral ho otec a ponižovalo okolie atď., ale to nič nemení na tom, že vraždil, že si zaslúži za svoje konanie trest a že je to grázel. Čiže: áno, treba robiť všetko preto, aby tu boli také sociálne podmienky, aby nerástol fašizmus. Ale to nič nemení na tom, že fašisti sú grázlovia. 

Neoliberalizmus a fašizmus

Kotlebu treba izolovať a boj proti rasizmu ešte viac pritvrdiť. To však zďaleka nestačí: popri tom treba od základov zmeniť celý neoliberálny ekonomický systém, ktorí ľuďom berie základné sociálne práva a plodí frustráciu a nenávisť. Neoliberalizmus zlyhal na plnej čiare. Jeho výsledkom je sociálna a ekonomická kríza, ponižujúca nezamestnanosť, nechutné sociálne nerovnosti a arogancia bohatých. Takéto prostredie je živnou pôdou pre fašistov, ktorí v tom lepšom prípade nemajú žiadne riešenia, len nenávistné slogany a v tom horšom prípade hľadajú „konečné“ riešenia, vrátane koncentračných táborov. 

Kým v Európe bude udávať tón neoliberálna politika škrtov a na úkor sociálnych služieb budú bohatnúť banky, korporácie a oligarchovia, neonacizmus tu bude stále a bude rásť spolu s hnevom frustrovaných ľudí. Banská Bystrica je na Slovensku prvé smutné varovanie. Nemusí byť posledné...

(Komentár pôvodne vyšiel 25. novembra 2013 na portále Aktuality.Sk.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára