nedeľa 10. augusta 2014

Sankcie a ich obete

Štyridsať ľudí prišlo o život pri nedeľňajšej havárii iránskeho dopravného lietadla na predmestí Teheránu. Najhoršie je na tom, že na svedomí ich čiastočne máme aj my. Irán totiž patrí medzi krajiny s najvyššou mierou leteckých katastrof kvôli ekonomickým sankciám zo Západu. Tie bránia Iránu modernizovať civilné lietadlá. Musí sa lietať na 30-ročných opotrebovaných strojoch, čoho dôsledkom je častá smrť nevinných cestujúcich. Je to jasný dôkaz toho, že ekonomické sankcie majú reálne nevinné obete, darmo si nahovárame, že nejde o skutočnú vojnu. 

Doposiaľ sankcie viedli iba k tomu, že Irán presmeroval svoju ekonomiku viac na Áziu, Rusko, Latinskú Ameriku a Blízky východ. Svoje právo na mierové využitie jadrovej energie si naďalej háji. Iránsky režim neschvaľujem, ale treba si uvedomiť, že v iránskej spoločnosti prebieha autentický zápas medzi modernistami a konzervatívcami a sankcie skôr pomáhajú konzervatívcom, aby vytvárali obraz západniarov ako arogantných imperialistov. Iránci dobre vedia, kto je zodpovedný za letecké nešťastia. 

Skrátka, ekonomické sankcie nič neriešia, sú prejavom ekonomickej agresie a vojnového myslenia. Platí to pre Irán, ako aj pre Kubu či pre Rusko. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí všetkých leteckých nešťastí v Iráne za ostatné roky a zároveň vyjadrujem nádej, že nezmyselná politika sankcií zo strany Západu už konečne skončí. Všade. Umierajú nevinní! Zaujíma to niekoho?!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára