nedeľa 28. decembra 2014

Nechceme Európu à la Monsanto!

V dňoch 1. – 2. decembra 2014 sa v Ríme konal summit parlamentných výborov pre európske záležitosti (tzv. COSAC). Národnú radu SR som na summite reprezentovali z pozície predsedu eurovýboru ja, slovenskú delegáciu dotvárali poslanec Štefan Gašparovič (obaja Smer-SD) a poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO). Na fóre vystúpil taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý zhodnotil talianske predsedníctvo v EÚ. Celá slovenská delegácia sa jednotne kriticky vyjadrovala predovšetkým k pripravovanému Transatlantickému partnerstvu pre obchod a investície (TTIP). Otvoril som aj viaceré ďalšie témy. Svoje príspevky prinášam v plnom znení, v preklade z angličtiny.

Dubčekovský sen v ohrození

Rád by som poďakoval pánovi premiérovi Renzimu za jeho dynamický proeurópsky prejav. Bol by som však v jednom ohľade kritickejší – mám na mysli transatlantické partnerstvo, TTIP. Všetci si spomíname, že veľký taliansky politik Altiero Spinelli kedysi volal po socialistickej Európe, nie po voľno-trhovej Európe. Rovnaký cieľ – demokratickú socialistickú Európu – mal aj veľký slovenský politik Alexander Dubček. Problém je, že TTIP nie je ani o sociálnych, ani o demokratických snoch.

TTIP ohrozuje náš európsky sociálny aj environmentálny model. Mali by sme bojovať za viac sociálnej rovnosti a sociálnej slobody pre európskych občanov, nie za menej, ako je to v liberálnej Amerike. TTIP ohrozuje aj našu demokraciu. Transnacionálne korporácie budú môcť využívať mechanizmus ISDS, aby trestali suverénne štáty za to, že demokraticky regulujú verejný priestor. TTIP skrátka ohrozuje sen Alexandra Dubčeka a Altiera Spinelliho. Naopak, vytvára Európu nadnárodných korporácií, Európe ideológie voľného trhu, Európu na spôsob Monsanta. Takúto Európu by sme nemali obhajovať.

Zablokujú národné parlamenty TTIP?

Čo sa týka spolupráce s Európskou komisiou, ocenil by som viac flexibility. Ako predseda európskeho výboru v slovenskom parlamente som v marci poslal pozvánku pre eurokomisára pre obchod De Guchta, aby prišiel do Bratislavy diskutovať o TTIP. Odpovedal, že môže prísť najskôr v októbri, čiže štyri mesiace po európskych voľbách. Iróniou je, že v októbri už pán De Gucht nebol v tej istej pozícii a ja môžem opäť písať pozvánku – tentoraz pre novú komisárku Malmstrőmovú. To len na ukážku, ako „perfektne“ funguje naša spolupráca s Európskou komisiou.

Nerád by som bol skeptický, ale s takýmto prístupom nie je veľká šanca, že národné parlamentu schvália TTIP. A našťastie, TTIP je klasifikovateľná ako zmiešaná zmluva a komisia teda bude potrebovať súhlas aj od národných parlamentov. V tejto súvislosti by som rád ocenil holandskú iniciatívu, ktorá zapojila národné parlamenty do finálneho rozhodovania o TTIP. Komisia by vzhľadom na túto skutočnosť mala začať národné parlamenty konečne rešpektovať.

Ekonomická demokracia na spôsob Meidnerovho plánu

Súhlasím s predrečníčkou z Francúzska, že potrebujeme sociálnu Európu. Ale mám jedno doplnenie. Hovoríme o sociálnom vylúčení chudobných a nezamestnaných ľudí, čo je na mieste. Mali by sme však hovoriť aj o vylúčení pracujúcich, zamestnaných ľudí – o ich vylúčení z rozhodovania vo firmách a o ich vylúčení z vlastníctva firiem.

Spomínam si na myšlienku švédskeho odborárskeho intelektuála Rudolfa Meidnera, ktorý povedal: najskôr sme bojovali za politickú demokraciu, neskôr za sociálnu demokraciu, ale posledné štádium – to najpodstatnejšie – je ekonomická demokracia. To znamená spoluúčasť robotníkov na riadení podnikov (tzv. kodeterminácia), tiež to znamená družstevné kooperatívne vlastníctvo a znamená to aj výrobnú samosprávu.

Demokracia v štáte, autokracia vo firmách - prečo?

Európska únia je vyčerpávaná nekonečnými debatami o politickej demokracii – o kompetenčných sporoch, subsidiarite, žltých kartách. Poďme viac hovoriť o sociálnej a ekonomickej demokracii. Ako je možné, že vo verejnom sektore je demokracia úplnou nevyhnutnosťou, ale v podnikoch ďalej vládne autokracia a nikoho to netrápi?

Toto je otázka, ktorú si položil Rudolf Meidner. Jeho riešením bolo vytvorenie robotníckych fondov (tzv. lontagarfonder). Podľa môjho názoru by takéto robotnícke fondy na paneurópskej škále mohli priniesť viac rastu, viac sociálnej spravodlivosti, rovnosti, inklúzie aj demokracie, a to všetko sú hodnoty, ktoré v sebe zahŕňa stratégia Európa 2020.

Ukrajinu ďalej ovládajú oligarchovia

Rešpektujem a plne podporujem európsku kultúru ľudských práv, ale nemali by sme ju vnucovať iným regiónom sveta. Mali by sme iné kultúry rešpektovať. To platí aj pre Rusko. Slovensko neuznáva odtrhnutie Krymu od Ukrajiny - rovnako, ako neuznáva odtrhnutie Kosova od Srbska. Ale sme veľmi skeptickí voči sankciám. Obyčajní ľudia trpia kvôli ekonomickej vojne a to je hanebné. Výsledky sankcií sú riskantné: ak Putinov režim skolabuje, extrémni nacionalisti môžu v Rusku získať moc. My potrebujeme stabilné Rusko a nie zúrivú nukleárnu veľmoc na hraniciach EÚ. 

Nemali by sme veriť vojnovej propagande o Ukrajine. Táto krajina v minulosti bola ovládaná oligarchami a dnes je takisto ovládaná oligarchami. Je to silne rozdelená krajina a jediné riešenie pre ňu je federácia a neutralita. Ak chceme na Ukrajine mier, mali by sme nájsť kompromis s Ruskom a načúvať aj ľuďom z Donbasu. Tento konflikt nie je žiadnym stretom anjelov a démonov. Je to typický veľmocenský zápas a Ukrajina je jeho obeťou. Nepotrebujeme dnes bombastické riešenia. Potrebujeme riešenia, ktoré sú realistické a mierumilovné. Potrebujeme zlepšovať naše vzťahy s Ruskom. Volám po väčšom realizme, po dialógu, staviam sa za mier!"

4 komentáre:

  1. I am Hwa Jurong, a Private Money Lender do you need a loan to start up business or to pay your bills and a corporate financial for real estate and any kinds of business financing. I also offer Loans to individuals,Firms and corporate bodies at 2% interest rate. I give out loan to serious minded people that are interested of loan if interested contact this email: hwajurong382@yahoo.com or hwajurong12@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň
    Veľmi vám ďakujem za váš záujem o moje reklamy!
    Som finančný konzultant skupina súkromných investorov.
    Moje finančné partnerov by chcel investovať v oblastiach pod všeobecného nehnuteľností, hotelov, priemyslu, financovanie projektov, ktoré sú menej pravdepodobné, že cez vaše vzťahy a vaše tajné.
    Sme otvorení dialógu a nadchádzajúce návrhy z vašej strany.
    munhoz.vagner64@gmail.com
    Aj pre vás.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Finančný prielom

    Život je naozaj milosť, i ' am Daan Sophia v súčasnosti v Kalifornii USA. Chcel by som sa podeliť o svoje skúsenosti s vami o tom, ako som dostal pôžičku $185 000,00 USD na jasné mojej banky návrhu a začať novú firmu. Všetko to začalo, keď som stratil svoj domov a veci vzhľadom k návrhu banky som vzal na vyrovnanie niektorých účtov a niektoré osobné potreby. Stal som sa tak zúfalý a začal hľadať prostriedky vo všetkých prostriedkoch. Našťastie pre mňa som počul môj kolega hovorí o tejto spoločnosti, mám záujem, aj keď som sa bál, že sú scammed, bol som nútený mojej situácii a nemal inú možnosť, ako sa snažiť poradiť od môjho priateľa, pokiaľ ide o túto veľmi spoločnosť a dostal ich kontakt znecitlivenie r, ako sa InTouch s nimi naozaj ma skeptický kvôli mojej minulej skúsenosti s on-line veritelia, málo som vedel, že to veľmi spoločnosť "progresívna pôžička Inc bol godsent pre mňa a moju rodinu a celý internetový svet, táto spoločnosť bola veľkou pomocou pre mňa a som e môjho kolegu a dnes som hrdým vlastníkom dobre organizovanej podnikania a zodpovednosti sú dobre spracované všetky vďaka Josef Lewis z (progresiveloan@yahoo.com).. Takže ak naozaj ste skutočne potrebujú pôžičku buď rozšíriť alebo začať svoj vlastný podnik alebo v akejkoľvek forme finančných ťažkostí, radím vám dať pán Josef Lewis progresívny úver možnosť finančnej povznášajúci vo vašom živote email : progresiveloan@yahoo.com alebo volajte/text + 1 (603) 786-7565 a nie obetí online podvod v mene získanie úveru. vďaka


    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zabúdate sa navzájom citovať. Asi viete, že predsedníctvo SAV vyprodukovalo akési vyhlásenie, dokument k vašej voľnej tvorbe. Hodil by sa link naň. Pre zmenu predsedníctvo zabúda vo svojom hodnotení uviesť, kde všade si možno prečítať to, čím tak veľmi opovrhuje. Len v krátkosti, zabúdate uviesť aj iné citácie (napr. aj na Dubčekove práce a spisy, na ktoré sa dovolávate) a používate pojmy, ktorých význam nie je úplne jasný. Hodil by sa link na povedzme výkladový slovník "marxistických" pojmov. Bol by som aj oveľa vecnejší, ale žiaľ vďaka 10 ročnej osvietenej práci nášho demokraticky zvoleného parlamentu mi hrozí vyhynutie. Keď ma vyškrtnú zo zoznamu ohrozených živočíšnych druhov, napíšem toho viac, a dúfam, že viac k veci.

    OdpovedaťOdstrániť